Rulman Çeşitleri
Rulman Çeşitleri
Rulman çeşitleri ihtiyaçla doğru orantılı olarak üretilmektedir. Gelinen noktada dizüstü bilgisayardan çamaşır makinesine kadar pek çok alette kullanılmaktadır. Hareket eden parçaların en az sürtünmeyi sağlamasını amaçlamaktadır. Böylelikle daha az enerji harcanmış olacaktır. Boyutlarına göre farklı yükler taşıyabilen makine parçaları olarak da tanımlanabilmektedir. Asıl amacının, hareketin minimum düzeyde kayıpla iletilmesi olduğu bilinmektedir. Bu bağlamda rulmanlar, taşıdıkları nitelikler dolayısıyla pek çok alanda sevilerek tercih edilmektedir. Her çeşit ebatlarda bulunabilmekte ve son derece geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Günümüzde 300 bin civarında çeşidinin olduğu bilinmektedir. Bu rakam da, ürün yelpazesinin ne denli geniş olduğunu açıkça göstermektedir. Her makinenin işlevi, büyüklüğü ile doğru orantılı olarak üretilmektedir. Bunun yanı sıra birden fazla rulman çeşidi kullanımı da sıkça karşılaşılan bir durumdur. Sıklıkla kullanılan rulman çeşitleri şunlardır;
·Eksenel bilyalı rulmanlar,
·Radyal bilyalı rulmanlar,
·Omuzlu bilyalı rulmanlar,
·Eğik bilyalı rulmanlar,
·Oynak bilyalı rulmanlar,
·Silindirik makaralı rulmanlar,
·Oynak makaralı rulmanlar,
·Konik makaralı rulmanlar.
Makaralı Rulman
Makaralı rulmansallanan ya da dönen makine elemanlarını destekleme işini yapar. Aynı zamanda yönlendirir ve bileşenler arasındaki yük aktarımını sağlar. Makaralı rulmanların en çok tercih edilen modellerinden biri de oynak makaralı rulmandır. Bu model en zorlu koşullara bile dayanabilmektedir. Krepaja karşı son derece dirençlidir. Özel yüzey iyileştirmesi sayesinde suya karşı direncini arttırmaktadır. Gelişmiş teknoloji sistemi ile üst düzeyde bir kaliteye sahiptir. Keçe teknolojisi sayesinde ısıya bağlı olarak farklı keçeleme malzemeleri sunmaktadır. Standart üretime sahip olan rulmanlara kıyasla iki kata kadar çalışma ömrüne sahiptir. Sahip olduğu tüm model ve çeşideindusmarkt.comsayfası üzerinden ulaşmak mümkündür.
Bilyalı Rulman
Bilyalı rulmandiğer rulman modelleri içerisinde en fazla devir sayısı sınırına eşittir. Bu çeşit rulmanlarda bilyaların yalnızca üst tarafı halka yataklarına temas eder. Bu nedenle diğer modellere göre daha az yüzey teması sağlamaktadır. Dolayısı ile daha az sürtünme gerçekleşmektedir. Parçalarına ayrılabilme özellikleri mevcuttur.Rulman çeşitleriiçerisinde en kullanışlılardan biridir ve hem çift hem tek yönde görev yapabilmektedir.